All Things Economic

100.000 ton diplomatie…

In Diversen on 3 maart 2014 at 00:07

040621-N-6536T-062

Tussen december 1907 en februari 1909 voer de zogeheten Grote Witte Vloot de wereld rond. Het was een Amerikaanse vloot, waarvan de kern bestond uit zestien witgeverfde slagschepen. Dit was Theodore Roosevelts Big Stick. Een grote knuppel, maar niet de grootste van zijn tijd. Dat is nu wel anders.

Enige dagen geleden is de Amerikaanse Zesde Vloot versterkt met het nucleaire vliegdekschip George H.W. Bush. Het is laatste exemplaar uit de zogeheten Nimitz klasse. Aan boord bevinden zich 90 gevechtsvliegtuigen en helikopters.  Hiermee is de Zesde Vloot op volledige sterkte voor welke operatie dan ook in de Middellandse of Zwarte Zee. De Zesde Vloot kan ondersteuning verkrijgen van de in de Arabische Zee gestationeerde Vijfde Vloot, die eveneens volledig op sterkte is.

In 2008 moesten de Russen halt houden in Georgië, nadat president Bush jr. had gedreigd met een no-fly zone. Bepaald geen loos dreigement.  En, hoewel onuitgesproken, waarschijnlijk de belangrijkste strategische diplomatieke druk dezer dagen, namelijk ruim 100.000 ton waterverplaatsing.

… en Infiltratietechnieken…

De Russen gebruikten tijdens het Brusilov offensief van 1916 voor het eerst infiltratietechnieken. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden deze verder geperfectioneerd. Het betreft het laten doorsijpelen in vijandelijk gebied van individuele soldaten en kleine eenheden tot ver achter de frontlijn. Het is een effectieve techniek om een dun bezette frontlijn te doorbreken of om een minder goed georganiseerde tegenstander te destabiliseren. Het is een tactiek met strategische implicaties.

Een tijdlang blijft onduidelijk wat gaande is. Tegen de tijd dat de duidelijkheid ontstaat, is het te laat. Sleutelposities zijn al ingenomen en aanvoerlijnen afgesneden. Een nieuwe situatie is ontstaan en deze is alleen met groter geweld te keren.

… leiden tot een kat-en-muis spel

Zo’n 100.000 ton diplomatie (of een veelvoud daarvan) voorkomt zeker een grootschalig militair conflict. Maar we zullen in de toekomst meer merken van de Russische infiltratietechnieken, want de grenzen van de voormalige Sovjetrepublieken zijn zeer permeabel.

Plaats een reactie